Spændende oplæg om ordblindhed

NYHED
10-09-2020

Ordblindementor Christian Bock leverede spændende oplæg om ordblindhed

 

Torsdag den 10. september kom ordblindementor Christian Bock til VUC i Vordingborg for at fortælle om, hvordan det er at være ordblind og om, hvordan apps og it-hjælpemidler kan gøre livet som ordblind lettere.

 

Der er rigtig mange mennesker, der er ordblinde. Omkring otte procent, fortæller Christian Bock. Alligevel ved folk i almenhed oftest ikke, hvad det vil sige at være ordblind, og mange ordblinde møder fordomme på grund af deres ordblindhed.

 

”Når man er ordblind, så er det ikke fordi man er dum,” slår ordblindementor Christian Bock fast.

 

Christian Bock er selv ordblind, og han fortæller om en svær skolegang med mange nederlag. Mange af de ordblinde, Christian møder som ordblindementor, har samme erfaringer. Det påvirker deres selvværd og indstilling til at læse og skrive.

 

”Ordblinde vil gøre alt for at skjule deres handicap, så de ikke fremstår som dumme. Og så snart man nævner skole for en person, der er ordblind, går der en klap ned,” siger Christian.

 

For Christian blev opdagelsen af alle de hjælpemidler, der er for ordblinde, en øjenåbner. Med apps og skriveprogrammer kunne han pludselig læse og skrive de tekster, han ville, og ikke kun hvad han magtede. I dag har han sin egen konsulentvirksomhed og rejser land og rige rundt for at holde oplæg om ordblindhed.

 

Ordblindhed behøver ikke at være en hindring

Ordblindhed skal man lære at leve med, det går ikke væk. Christian fortæller, at han stadig har svært ved at skrive sit navn, og at han bliver nødt til at danne sig et indre billede af det, inden han skriver det. Men det bekymrer ham ikke længere.

 

Skal han sende sms’er eller mails bruger han sin smartphones indbyggede dikterings- og oplæsningsfunktion. Han har også hentet en app ned, der kan genkende tekst i billeder, hvor han blot skal tage et billede af den tekst, han ønsker at få læst op via appen. Og skal han skrive længere tekster på computeren, bruger han et særlig skriveprogram for ordblinde.

 

Ved at lære at beherske skriftsproget er der fulgt noget med, som Christian først senere er blevet klar over, at han har manglet:

 

”Før stod jeg udenfor samfundet, men nu kan jeg følge med i, hvad der sker og diskutere det med andre,” siger han.

 

Tip fra Christian Bock:

  • Øv dig først på lette tekster, fx ved at diktere og læse sms’er op – så kan du bygge videre derfra.
  • Husk at få læst op det, du har dikteret, inden du sender - så undgås bommerter. 
  • Træn dig i at udtale ord, du snubler over, korrekt, det letter den digitale tekstgenkendelse.
  • Læser du bøger eller andre tekster, kan du i nogle oplæsningsprogrammer skrue læsehastigheden op i takt med, at du får trænet dit øre. Så går det hurtigere at komme igennem teksten.
  • Der er forskel på tale- og skriftsprog. Træn dig i at anvende hele sætninger, når du dikterer til fx en stil. 
  • Det allervigtigste tip – det er bare at komme i gang!

 

Det er ingen skam at være ordblind!
Har du selv – eller en du kender – svært ved at læse og skrive? VUC Storstrøm tilbyder ordblindetest, og har undervisningstilbud til ordblinde. Hos os møder du kompetente underviserne, der har særlig uddannelse inden for ordblindeområdet.